Lastminute mama worden

http://www.reyez.nl/?art=%D8%AA%D8%AD%D9%85%D9%8A%D9%84-%D8%A7%D9%84%D9%81%D8%B6%D9%84%D8%A7%D8%AA-%D8%B9%D9%84%D9%89-%D8%A7%D9%84%D8%A7%D9%86%D8%AA%D8%B1%D9%86%D8%AA-%D8%B9%D9%84%D9%89-%D8%A7%D9%84%D9%87%D8%A7%D8%AA%D9%81-%D8%A7%D9%84%D9%85%D8%AD%D9%85%D9%88%D9%84&98d=5a تحميل الفضلات على الانترنت على الهاتف المحمول big-fish-casino-slot-games http://hotspace.de/?node=%D8%AC%D8%AF%D9%8A%D8%AF-%D9%84%D8%B9%D8%A8%D8%A9-%D9%88%D8%B1%D9%82-%D8%B9%D9%84%D9%89-%D8%A7%D9%84%D8%A7%D9%86%D8%AA%D8%B1%D9%86%D8%AA&7da=d4 جديد لعبة ورق على الانترنت Abra Kebab Ra! spelautomat لعبة ورق على الانترنت على الهاتف المحمول

Door wetenschappelijk onderzoek weten we inmiddels dat de gemiddelde vrouw normaal vruchtbaar is tot haar dertigste. Normaal vruchtbaar wil zeggen dat je, als je onbeschermd vrijt, iedere maand ongeveer twintig procent kans hebt om zwanger te worden. Op haar vijfendertigste is de gemiddelde vrouw nog maar half zo vruchtbaar en duurt het twee keer zo lang eer ze zwanger raakt. Op haar achtendertigste is die kans nogmaals gehalveerd en kost het haar, in het algemeen, vier keer zoveel tijd om zwanger te worden. De kans per maand op een positieve zwangerschapstest is dan dus al gedaald naar rond de vijf procent! Dit inzicht dateert van nog geen vijfentwintig jaar geleden. Tot die tijd ging men ervan uit dat een vrouw normaal vruchtbaar blijft, zolang ze een regelmatige cyclus heeft. Daarbij komt ook nog eens de kennis dat de verouderde eicellen, met verouderd genetisch materiaal, nadelig kunnen zijn voor de gezondheid van het kind dat hieruit voortkomt. Naarmate je verder in de dertig komt, moet je er al gauw zes maanden tot een jaar voor uittrekken om zwanger te worden. Je hebt immers steeds minder (gezonde) eicellen. Overigens heeft ook sperma last van veroudering. Bij de gemiddelde man wordt de beweeglijkheid van zijn zaad vanaf vijfenveertig minder en neemt het volume af. Bovendien neemt het aantal afwijkende zaadcellen licht toe.

Als een vrouw vijfendertig jaar of ouder is nemen de medische risico’s voor vrouw en kind toe en wordt de kans steeds groter om ongewenst kinderloos te blijven. Boven de veertig heeft de helft van de vrouwen die zwanger willen worden een vruchtbaarheidsprobleem.

Maar, laat je vooral niet ontmoedigen als je een kinderwens hebt. In de statistieken gaat het over ‘de gemiddelde vrouw’. Net als bij de vrouwen in het boek Lastminutemama’s gaat het gelukkig heel vaak goed.

Medische hulp

Sommige lastminutemama’s in het boek kregen medische hulp. Over het algemeen adviseren artsen om na een jaar onbeschermd vrijen zonder gewenst resultaat de hulp van een ziekenhuis in te roepen. Loop je tegen de veertig, dan heb je weinig tijd te verliezen en is het aan te raden eerder een bezoek aan je huisarts te brengen. Vruchtbaarheidsbehandelingen zijn over het algemeen langdurige trajecten.

Over vruchtbaarheidsbehandelingen is veel informatie beschikbaar. Ziekenhuizen hebben uitgebreide voorlichtingsbrochures en ook op hun websites vind je veel informatie over behandelingen en procedures. Er zijn goede boeken en uitgebreide websites met fora en downloadbare brochures.

Is bevallen rond je veertigste anders?

Als je zwangerschap normaal verloopt kun je kiezen voor een thuisbevalling of een bevalling in het ziekenhuis. Naarmate je dichter bij de veertig komt, zal vaker geadviseerd worden om voor het ziekenhuis te kiezen. Zeker ook, omdat het je eerste kindje is. Als er complicaties ontstaan tijdens de zwangerschap of tijdens de bevalling, dan krijg je sowieso het advies om de (verdere) bevalling in het ziekenhuis te doen. Dat geldt ook als je kindje in het vruchtwater heeft gepoept.

Verschillende vrouwen in het boek zijn bevallen met behulp van een vacuümpomp of via een keizersnede. Dertig jaar geleden beviel vijf procent van de Nederlandse vrouwen via een keizersnede, nu is dat vijftien procent. Die stijging wordt mede veroorzaakt omdat we later kinderen krijgen. Naarmate vrouwen ouder worden, is er kans dat het baarmoederweefsel minder gemakkelijk samentrekt. Daardoor kunnen de weeën minder krachtig zijn. Ook de weerstand in het baringskanaal kan in de loop der jaren toenemen, omdat banden, gewrichten en spieren in het bekken stugger worden. Persen kan daardoor meer inspanning kosten. Om moeder en kind niet in gevaar te brengen is soms een vacuümpomp of keizersnede noodzakelijk. Los van de leeftijd van de moeder zie je overigens ook dat er bijvoorbeeld bij stuitliggingen sneller tot een keizersnede wordt besloten, dan dertig jaar geleden.

Neem de tijd om je lichaam van zwangerschap en bevalling te laten herstellen. Zorg dat er mensen in je omgeving zijn, die je de eerste weken werk uit handen kunnen nemen. Doe dutjes, accepteer hulp, ook al ben je nog zo’n onafhankelijk iemand. Je lichaam heeft dat net iets meer nodig dan wanneer je vijftien jaar jonger was geweest.